Не можете додзвонитися? Пишіть на Viber/Telegram 0968880238
м. Київ, вул. вул.Хорива, 31а   Укр Рус

Як знайти приховану проводку у стіні?

29.01.2021 Як знайти приховану проводку у стіні?

Питання пошуку електропроводки, прихованої під шаром штукатурки або гіпсокартонними плитами, спантеличує і ставить у безвихідь домовласників. Чи можна самостійно визначити точне місце розташування дротів, що знаходяться під напругою? Або, при проведенні ремонтних робіт та монтажі предметів інтер`єру, сподіватися на удачу, «не заморочуючись» проблемами безпеки?

Наш матеріал допоможе виявляти невидиму проводку без залучення спеціалістів та ігнорування елементарних критеріїв електробезпеки. Проведемо аналіз поширених способів пошуку електричних проводів, та «маршруту» їх пролягання із залученням спеціальних приладів та загальнодоступних засобів.

Що потрібно знати про приховану проводку

Розміщення в будинку електричної проводки на видимій поверхні стін не є естетичним, і небезпечне ураженням струмом при їх пошкодженні. Дротові лінії укладаються під штукатурку або інші оздоблювальні матеріали методом штроблення - пророблення заглиблень для електропроводки.

 

Відповідно до нормативних критеріїв ПУЕ, кабельні комунікації повинні:

  • Вкладатися згідно з проектом.
  • Розташовуватися виключно горизонтально/вертикально.
  • Перебувати у штробах.
  • Відповідати куту 90° між горизонтальною та вертикальною частиною схеми.
  • Прокладатиметься на ≥150 мм від стелі.
  • Проходити на ≥ 50 мм нижче/вище віконних отворів.
  • Розміщуватися: на ≥ 50 мм від водопровідних та каналізаційних комунікацій, на ≥ 250 мм від систем опалення та газопостачання.

Оптимальним варіантом є наявність проекту із зазначенням розташування електроліній. При його втраті або відсутності, щоб уникнути травматизму, псування проводки, спрацьовування захисних приладів та знеструмлення будинку, виникає необхідність знайти місця її проходження.

Для встановлення розташування проводки, існує спеціальне обладнання, чутливе до електромагнітних коливань, металів і радіочастотних перешкод. Їхня функціональність дозволяє безпомилково визначати розміщений у стіні будинку кабель.

 

Важливо!

Процедуру виявлення проводки необхідно провести кілька разів. Рекомендуємо, при можливості, проведення пошуку різними приладами, якщо їх показання вказують на одну точку, це 100% місце проходу електричної лінії. Одноразове обстеження може дати хибний результат. Електрика не прощає поспішних висновків та недбалості!

1. Електромагнітні детектори

Належать до спеціалізованих пристроїв виявлення струмопровідних ліній. Ефективне використання приладу передбачає пошук електропроводки, що знаходиться під навантаженням не менше 1000 Вт (1 Квт). Для точності визначення, до розетки (у досліджуваній кімнаті) потрібно підключити споживач із зазначеною потужністю (пилосос, електрочайник, праска тощо).

Основні характеристики електромагнітної апаратури:

  • Глибина пошуку: штукатурка - до 100 мм, гіпсокартон, дерево - до 60мм.
  • Знаходження місць ушкодження проводки.
  • Функціонал режимів чутливості та вибору матеріалу.
  • Дисплей з інформацією про відстань до електропроводів.
  • Звуковий сигнал (Зумер) при виявленні кабелю.
  • Опція збереження результатів.

ЕМ пристрої прості у застосуванні, відрізняються точністю та швидкістю виявлення електропроводки. До недоліків можна віднести високу чутливість до підвищеної вологості поверхні, що сканується.

2. Металодетектори

Пристосування для виявлення металевих предметів можна використовувати під час обстеження стін та виявлення проводки. Працюючі за принципом фіксування фазового зсуву, між передавальної сигнал і котушками, що приймає його, металодетектори ефективно визначають розташування проводки.

 Перевагами використання металошукачів для встановлення прихованих кабелів є: глибина пошуку ‒ > 200 мм; знаходження знеструмленої електропроводки та обривів лінії.

Недоліки: спрацювання приладу на арматуру бетонних стін та інші металеві предмети.

Дорогі моделі детекторів визначають категорії металів, вони ідеально підходять для пошукових процедур у стінах приміщень.

3. Викрутка-індикатор

Це найбільш простий і доступний метод пошуку проводки, прихованої під оздоблювальними та інтер`єрними матеріалами. Індикаторна викрутка використовується способом, зворотним перевірці фази в розетках, пальцями утримується наконечник (жало) приладу, а кнопка притискається до стіни. У місці розташування електричної лінії засвітиться світловий індикатор.

Вразливістю цього способу є слабка чутливість викрутки-індикатора, і, пов`язана з цим, недостатня глибина виявлення до 20 мм. Прилад знаходить лише проводку, що знаходиться під напругою.

4. Мультиметр

Цей портативний пристрій, що вимірюють основні струмові параметри, можна використовувати і для зондування електричних проводів, що пролягають. Для реалізації пошукових операцій до приладу підключається 3-х контактний польовий транзистор. Полярність не має значення виявлення кабелю.

Алгоритм підключення:

  • Схема та і стоковий контакти транзистора приєднують до висновків мультиметра;
  • затвор (правий контакт) подовжується дротом і є «антеною»;
  • мультиметр переводиться у функціонал виміру опору (омметр);
  • «антену» стикаються зі стіною, проводячи пошук;
  • зміна показань свідчить про наближення електропроводки.

Перевага способу: швидкість виявлення проводки. Недолік: залежність похибки від глибини розташування кабелю.

5. Радіоприймач

Для встановлення розташування електропроводки, що знаходиться під навантаженням, підійде приймач радіосигналів. Використовується він наступним чином: включається радіоприймач → встановлюється частота в діапазоні 100 ÷ 150 КГц → пристрій максимально наближається до стіни → сканується поверхня (не контактуючи з нею) → поява характерного потріскування інформує про знаходження кабельної лінії.

Для оптимізації чутливості радіоприймача рекомендується збільшити навантаження на проводку, підключивши побутові прилади. Аналогічно моніторити стіну можна за допомогою слухового апарату, аудіо системного мікрофона.

Перевагою методу є його доступність, недоліком – величина похибки (100 ÷ 150 мм). Його можна використовувати як орієнтир при пошуку, що допускає зазначене відхилення. При необхідності виявлення точного розташування він не практичний.

6. Універсальний детектор

Вирішити проблему і знайти проводку в стіні допоможе універсальний детектор. У цих багатофункціональних приладах поєднано функціональність металошукача, електромагнітного детектора та електростатичного сканера. Це дозволяє максимально ефективно визначати розташування кабельних ліній на глибині до 80 мм.

Перевагою універсальних пристроїв є можливість пошуку знеструмлених проводів, недоліком побутових модифікацій - визначення 2-х (прокладених поруч) кабелів як одного силового проводу.

Застосування універсальних пристроїв для виявлення електропроводки ‒ дієвий та практичний метод. Якщо використовується недорога модель, рекомендуємо протестувати її на лінії, розташування якої відоме на 100%.

7. Смартфон чи планшет

Девайси, без яких немислиме сучасне життя – смартфони та планшети – можуть бути використані для пошуку електрокомунікацій. Єдина умова – гаджет має бути оснащений електромагнітним сенсором.

Алгоритм пошуку: закачати та встановити програму → у налаштуваннях опцій вибрати максимальну чутливість → увімкнути програму → шукати проводку, переміщуючи пристрій по поверхні стіни → при знаходженні електричної лінії, звучить сигнал із візуальною демонстрацією на дисплеї інформації про проводку.

Точність вимірів не завжди відповідає дійсності, особливо при глибокому розміщенні кабелю. Рекомендується попереднє тестування на відомих ділянках та перевіряє результати пошуку.

Висновки

Основні правила самостійного пошуку прихованих кабельних комунікацій:

  • Виявлення електричної проводки – відповідальна процедура, яка не приймає поспішності.
  • Для визначення точного розташування, використовувати кілька доступних способів пошуку.
  • Результативність кожного методу попередньо перевірити на відомому місці проходження електропроводки.
  • На базовому рівні знати вимоги ПВЕ (це полегшить пошук).
  • Максимально навантажувати проведення досліджуваного приміщення включенням побутових електричних пристроїв.

Починаючи пошук, необхідно усвідомити, що помилка у встановленні місць пролягання проводки неприпустима. Безпека понад усе!

 

 

Інші статті

Газон на присадибній ділянці своїми руками 11.08.2021

Газон на присадибній ділянці своїми руками

Вирощувати садовий газон – це одне із найскладніших...

Як знайти приховану проводку у стіні? 29.01.2021

Як знайти приховану проводку у стіні?

Питання пошуку електропроводки, прихованої під...

Як вибрати лазерну рулетку 13.04.2019

Як вибрати лазерну рулетку

 Простота у використанні, обчислювальна точність,...

Огляд кращих перфораторів для роботи 12.04.2019

Огляд кращих перфораторів для роботи

У цьому матеріалі представлений рейтинг перфораторів,...

Подивитись все

Замовлення одним кліком

Наш менеджер передзвонить вам, дізнається всі деталі і зробить замовлення на ваше ім'я

Знайшли дешевше?

Наш менеджер передзвонить вам і запропонує ще кращий варіант